Brede Vorming pakt het Podium!

Scroll naar beneden voor aanmelding afscheid Koen Vos

Welkom in Stadsschouwburg De Harmonie! Hier gaan we Brede Vorming in het mbo verkennen, tonen en vieren. In een bruisende Parade-sfeer verbinden we het mbo aan kunst, cultuur en creatieve maakprocessen. Dat doen we, omdat we geloven dat Brede Vorming verder gaat dan het klaslokaal en vooral gelééfd moet worden.

En dat vraagt om een omgeving waarin je verrast kan worden, waarin je verbeelding geprikkeld wordt en je nieuwe mensen en ideeën ontmoet. Want samen creëren we manieren om werelden te openen voor iedere student én medewerker, zodat zij in vrijheid verbinden met wat hun leven betekenisvol maakt. We leren onszelf het leven door.

Waar kun je je op verheugen?

Hier volgt een tipje van de sluier. Naarmate 20 juni nadert, onthullen we steeds meer van het programma.

In een wervelende Parade-sfeer verbinden we het mbo aan kunst, cultuur en creatieve maakprocessen. Daarbij verliezen we het beroep, levensbeschouwing, sport, burgerschap en spel niet uit het oog. De Parade biedt theatervoorstellingen met nagesprek, workshop-ervaringen voor hoofd, hart en handen, verrassende ontmoetingen in de tussenruimte en een wervelende slotscène van Koen Vos als Practor Brede Vorming.

Wanneer ben ik een GESCHIKTE parade-deelnemer:

DAN BEN JE VAN HARTE WELKOM! Meld je snel aan!

Parade-tijden

  • Vanaf 9.15 staan onze deuren wagenwijd open om je te ontvangen
  • Vanaf 10.00 barst de eerste ronde opvoeringen-uitvoeringen-shows en spektakel  los (waarin waarschijnlijk zeer interactief publiek verwacht wordt)
  • Vanaf 11.00 de gezamenlijke aftrap van de Parade
  • 12.00 – 15.00 Lunch en vervolg met nog meer performances, presentaties, vertoningen en ervaringen
  • 15.00 – 16.00 Slotscène van Koen Vos als Practor Brede Vorming
  • Vanaf 16.00 een afsluitende Proost op de Parade en Afscheid van Koen Vos voor genodigden

 

Deelsessies

Stéphanie Reijntjens-Boons & friends | Firda

Of je nou sneakers, sandalen of hakken draagt: in deze fitnessruimte ben je welkom en je sportkleding kun je thuis laten. Onder leiding van jouw mentale fitness-gids ontdek je de weldaad van interlevensbeschouwelijke balansoefeningen, het voeren van goede gesprekken op het scherpst van de snede en het gedachtegoed van interlevensbeschouwelijk onderwijs.

In deze fitnessruimte draait het niet alleen om het vergroten van je eigen souplesse, het gaat ook over ruimte tussen jouw levensvisie en die van de ander.

Disclaimer: meedoen kan leiden tot mentale flexibiliteit!

Jobbe Holtes & Yotka Kroeze

Vanuit het Fries Museum, omringd door kunst, maak je kennis met kijkonderwijs. Jobbe Holtes en Inge Hekman laten je kijk-routines ervaren als training van zelfbewustzijn, empathisch vermogen en creativiteit. Je ontdekt de kracht van open vraag structuren. Door bewust kunst te kijken en bespreken, ontdek je dat mensen heel verschillende achtergronden hebben en daarmee heel diverse levensvisies. De ander soms niet begrijpen is geen reden tot paniek, het is eerder een ervaring die bijdraagt aan onze democratie en maatschappij.

In de workshop ervaar bespreken we ervaringen én hoe je verschillende methoden kunt gebruiken in je onderwijspraktijk. Dat nodigt vast uit tot het lezen van het boek van de begeleiders: ‘Voorbij de kunst – Anders kijken naar kunst met jongeren’ van Jobbe Holtes en Yotka Kroeze.

 

Theatercollectief Illustere Figuren presenteert Democrazy: Een Theatrale Verkenning van
Democratie in de Europese Unie. Democrazy is een mix van theaterscenes en een interactieve parlement-game, een spel waarin de studenten zelf besluitvormers zijn. Het spel biedt geen simpele antwoorden, maar moedigt studenten aan om na te denken over democratische uitdagingen in een veranderende wereld en hen bagage te geven voor actieve deelname aan het democratisch proces.

Dit theaterproject biedt een verrijkende ervaring voor de jonge denkers, dromers, doeners en beslissers van het mbo.

Tijdens de Brede Vorming Parade krijgen wij een voorproefje: een XXL try-out om te ervaren, bespreken én de reacties van studenten op een theatervorm van dichtbij mee te maken.

Kike de Jong (CIBAP) & Marita Coppes (Windesheim)

Hoe werken we sámen aan vraagstukken rondom mentale gezondheid en prestatiedruk onder jongeren? Met studenten als gelijkwaardig onderzoekers?! Kike de Jong en Marita Coppes delen hun ervaring met engagency. Een aanpak waarin studenten eigenaarschap en zingeving ervaren door hun deelname. Sterker nog: dit onderzoeksproject blijkt een enorme impact te hebben en leidt tot een cultuurverandering binnen de school. De aanpak verbindt ‘sense of belonging’ aan ‘sense of purpose’ en maakt gebruik van maakkracht en verhalende werkwijzen.

In deze sessie beleef je onderdelen van de methode en verken je kansen van Engagency voor Brede Vorming van mbo-studenten!

Albertje Nieuwenhuis & Elly Posthuma (Drenthe College)

De amplitie-benadering staat steeds meer in de belangstelling. Het is een andere manier van kijken, want bij amplitie draait het juist om het bevorderen van vitaliteit. Dit in tegenstelling tot wat we vaak doen: handelen wanneer het eigenlijk al te laat is, zoals het behandelen of voorkomen van de negatieve gevolgen van werkstress.

Amplitie is iets dat echt letterlijk in je DNA moet gaan zitten. Het is iets waar je als organisatie of school samen met je medewerkers en studenten aan werkt. In deze amplitie proeverij nemen Elly Posthuma en Albertje Nieuwenhuis je graag mee in deze werk- en denkwijze.

Saar Frieling, Rob van der Poel & Willemijn van Woerkum (NIVOZ)

Wat is jouw repertoire om telkens opnieuw het goede te doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de student, je collega of het team waar je bij hoort? En hoe zit dat in een kader als breedvormend onderwijs?

In deze workshop maken we een parallel tussen de ervaring van het maken van een kleine schildering en de ervaring van het dagelijks werk. De dynamiek tussen structuur en ruimte, sturing en vrijheid, stress en ontspanning, vastpakken en loslaten, vorm en inhoud; in de praktijk van het onderwijs is dit alles aan de orde van de dag.

Mathijs de Jong & Alinda Kiel (Firda)
“Hoe reageren jongeren op populisme op social media?” wilde influencer Darshan weten. Om dát uit te zoeken lanceerde hij een populistisch manifest met de titel #Present Hier en Nu op social media, met als onderliggend doel om jongeren, in het bijzonder mbo-studenten, kritisch na te laten denken over hun rol in de maatschappij. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Afûk, Tienskip, Firda en Omrop Fryslân Tsjil. In deze bijeenkomst krijgen we een indruk van het project en dagen mbo-studenten het publiek uit kritisch en waarderend mee te denken over de vraag hoe we studenten meer kunnen betrekken bij de inhoud van het onderwijs.

Locatie & bereikbaarheid

Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4 in Leeuwarden:

  • op 7 minuten lopen van treinstation Leeuwarden CS.
  • betaald parkeren kan in Parkeergarage Zaailand.

Aanmelden

Aanmelden kan voor de Parade en/of het afscheid van Koen Vos. Firda dekt de kosten voor Firda-collega’s; zij kunnen zich kosteloos inschrijven.

Andere deelnemers aan de Parade betalen €124,-.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Scroll to top