Onderwijs124 draagt bij aan Goed Onderwijs via diverse activiteiten. Over de werkateliers Burgerschap spraken we met Anita de Moor, projectleider Expertisepunt Burgerschap en beleidsadviseur bij de MBO Raad.
“Onderwijs124 verstaat de kunst om aan te sluiten bij de praktijk en daaraan iets toe te voegen.”
De MBO Raad had met bestuurders verenigingsafspraken vastgesteld om het burgerschapsonderwijs te versterken. Onze uitdaging was om scholen te ondersteunen bij de uitvoering. We zochten geen blauwdrukken, maar een manier om scholen stimulans, uitwisseling en inspiratie te bieden. Veel praktijkvoorbeelden en een gevoel van ‘samen aan de slag’. De werkateliers van Onderwijs124 pasten daar perfect in.
Ik zag dat de creatieve vormen zorgden dat mensen hun verhaal deelden, ook als ze nog zoekend waren. Ze kregen veel inspiratie van elkaar.
Deelnemers kregen handvatten hoe het gesprek in de school voort te zetten. Zij waardeerden de werkvormen, want het gaf inhoudelijke opbrengst én nieuwe manieren van werken. Ik hoor dat de stiltewand nog vaak wordt gebruikt!
Als Expertisepunt kregen we inspirerende voorbeelden voor de website en nieuwsbrief, maar ook inzicht welke ondersteuning scholen nog misten. Zo konden wij onze vervolgactiviteiten goed richten.
Uitgangspunt was: each one teach one. Het karakter van een werkatelier zorgt dat álle scholen hun eigen vragen inbrengen en met elkaar werken. Zo voorkomen we dat de voorlopers alleen hun goede voorbeeld zenden en de anderen alleen maar luisteren.
Scholen werden uitgenodigd als duo van een docent en beleidsmedewerker / onderwijskundige. Een slimme zet om de verbindingen in de school te stimuleren! Dat heeft echt gewerkt en was een meerwaarde van de werkateliers.
Onderwijs124 heeft veel inhoudelijke expertise op burgerschap en brede vorming in het mbo. Zij kennen de theoretische en beleidsmatige achtergrond, maar maken het ook praktijkgericht.
We maakten podcasts met álle deelnemers tijdens de bijeenkomst. Elke deelnemer plantte daar de zaadjes voor eigen toekomstplannen en dat zorgde voor commitment én verhaal richting hun eigen school.
Wij hebben veel deelnemers geïnterviewd in vervolg-podcasts, die nog steeds worden beluisterd via onze website. Op basis daarvan krijgen deelnemers ook nieuwe uitnodigingen, bijvoorbeeld voor een Tjipcast.
De werkateliers herinneren ons eraan hoe belangrijk de praktijknabijheid is. Onderwijs124 verstaat de kunst om aan te sluiten bij de praktijk en daaraan iets toe te voegen. Daar blijven we als Expertisepunt Burgerschap ook naar streven.
Onderwijs124 doet vele projecten rond Burgerschap en/of Goed Onderwijs.
Lees verder via onze themapagina Goed Onderwijs of neem contact op voor mogelijkheden tot samenwerking.